Határmenti együttműködések

Mit jelent a határmenti együttműködés?

A határmenti együttműködési programok az Európai Területi Együttműködések (röviden: ETE, angolul: European Territorial Cooperation – ETC) közé tartoznak. 6 kétoldalú határmenti együttműködési programban vett részt Magyarország a 2007-2013-as időszakban és marad a 2014-2020-as:

 

 • Magyarország-Szlovákia: Győr–Moson–Sopron megye, Komárom–Esztergom megye, Budapest főváros, Pest megye, Nógrád megye, Heves megye, Borsod–Abaúj–Zemplén megye, Szabolcs–Szatmár–Bereg megye
   
 • Magyarország-Románia: Szabolcs-Szatmár-Bereg megye, Hajdú-Bihar megye, Békés megye, Csongrád megye
   
 • Ausztria-Magyarország: Győr–Moson–Sopron megye, Vas megye, Zala megye
   
 • Szlovénia-Magyarország: Vas megye, Zala megye
   
 • Magyarország-Szerbia: Csongrád megye, Bács-Kiskun megye
   
 • Magyarország-Horvátország: Zala megye, Somogy megye, Baranya megye

 

 

Ezekben a programokban olyan projekteket valósítanak meg a résztvevők, amelyek mindkét ország fejlődését szolgálják és illeszkednek a két ország döntéshozói által kiválasztott prioritásokhoz. Minden programban úgy lehet projektet indítani, ha mindkét résztvevő országból minimum egy partner részt vesz a megvalósításban.

A határmenti együttműködések nagy jelentőséggel bírnak az által, hogy a határ két oldalán élők egymást jobban megismerik, jobban megértik a szomszédos ország működését és a benne élő embereket, és így elősegítik és fejlesztik a határon átnyúló együttműködéseket.

A Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. ezek közül 3 programban működött eddig közre: a Szlovénia-Magyarország (SI-HU), az Ausztria-Magyarország (AT-HU) és a Magyarország-Szlovákia (HU-SK) Határon Átnyúló Együttműködési Programokban.

 

Szakmai munkákkal

 • ezen programok keretében egyfelől a döntéshozók felé nyújtunk szolgáltatásokat – mint például a Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program Ex-Ante elemzése - ,
   
 • másfelől viszont a leendő partnerek / kedvezményezettek felé is segítséget nyújtunk – például a projektfejlesztéseken keresztül a REG-NET (SI-HU) és a RECOM (AT-HU) projektek kapcsán.

 

 

Stratégiakészítés

A RECOM projekt kapcsán cégünk elkészítette el a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztés Stratégiát, amely tartalmaz mind helyzetelemzést a térségre vonatkozóan, a jövőképet és az annak eléréséhez szükséges stratégáit.

Ez után elkészítettük az osztrák kollégákkal közreműködve az Osztrák-Magyar Határon Átnyúló Regionális Stratégiai irányelveket, amely dokumentum a két ország együttműködésének megkönnyítését szolgálta.

A REG-NET projektben egy ún. Szakértői dokumentáció készült el, szlovén és a magyar kooperációban, amely szintén az együttműködést segíti elő és tartalmazza az érintett terület bemutatását régiónként, a fejlesztési lehetőségeket és potenciálokat, valamint a fejlesztési célokat.

Csatolt anyagok:

Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztés Stratégia Helyzetelemzés (RECOM)

Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztés Stratégia (RECOM)

Szakértői dokumentáció (REG-NET)

 

Projektfejlesztés

Mindkét előbb említett projekt során sor kerül / került arra a fázisra, melyben az egyes irányok, illetve projektek részletes kidolgozására kerül sor a potenciális partnerekkel együtt.

De a projektektől függetlenül foglalkozunk projektek fejlesztésével az indulástól a pályázati beadásig, a partnerkeresésben való segítéstől a pályázati tanácsadásig. (Nemcsak a határmenti együttműködések tekintetében, hanem más programokhoz kapcsolódóan is.)

Csatolt anyagok:

A projektfejlesztési folyamat szakaszai (REG-NET)

 

Ex-ante értékelés

Az ex-ante értékelés alapvetően a tervezéstől független, egyértelmű szakmai alapokon fekvő objektív értékelése a Programok tervezési folyamatának és az annak eredményeként születő fejlesztési tervdokumentumnak. A Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. Magyarország-Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében végezte el ezt a munkát.

Csatolt anyagok:

Ex-ante értékelés

 

Fenntartható közlekedés

A fenntartható közlekedés egy olyan tématerület, amely a – sokszor emlegetett fenntartható fejlődéssel együtt – egyre inkább fontos téma napjainkban. Az alternatív módszerek és megoldások sokat segíthetnek abban, hogy hosszú távon megoldást kapjunk a környezetterhelési problémák közlekedési vetületére. Két projekt keretében (TransHuskPlus, Smashmob) próbáljuk megtalálni a lehetséges megoldásokat ebben a témában.