hírek

Transdanube.Pearls - Konferencia Ulm városában

A Transdanube.Pearls mid-term konferenciája és network implementation mûhelytalálkozója 2018. július 11-13. között került megrendezésre Ulm városában.

Ulm Városa és a Nemzetközi Duna Fesztivál (©Transdanube.Pearls)

 

A turisztikai és mobilitási szektor kb. 100 Duna menti képviselõje vett részt a Transdanube.Pearls elnevezésû európai uniós projekt mid-term konferenciáján a németországi Neu-Ulmban 2018. július 11-én. A cél az volt, hogy jövõorientált turisztikai és mobilitási szolgáltatásokat, az együttmûködésekbõl és a transznacionális hálózatokból származó elõnyöket mutassák be a résztvevõk számára. Az esemény házigazdája a Danube Office Ulm/Neu-Ulm volt, akiknek a munkáját a Baden-Würtenbergi Közlekedési Minisztérium támogatja. Az Ulmban kétévente megrendezett Nemzetközi Duna Fesztivál is ebben az idõben zajlott.  

„Az autómentes mobilitásnak csak nyertesei vannak: a klíma, az emberek és a helyi gazdaság” – hangsúlyozta Dr. Roger Sonderegger, a lucerni egyetem (Svájc) oktatója a konferencia megnyitója során. A fenntartható mobilitás a Transdanube.Pearls projekt fõ témája, célja pedig, hogy olyan hálózati pontok, úgynevezett Gyöngyszemek kialakítása, amelyek az adott térségek esetében elérhetõ fenntartható mobilitási lehetõségekrõl nyújt információkat. Ez a hálózat lehetõvé teszi, hogy a látogatók könnyen eljuthassanak a Duna menti látványossághoz akár busszal, kerékpárral vagy környezetbarát hajóval.  A cél, hogy csökkenjen a személygépkocsik használatának aránya, továbbá hogy a fenntartható közlekedési módok használata elõnyt élvezzen a Duna menti régiókban, amibõl természetesen a helyi lakosok is profitálhatnak.

A konferencia elsõ felében sikeres jövõorientált mobilitási és turisztikai ajánlatok mutatkoztak be, mint amilyenek az offenburgi (Németország) mobilitási állomások. Az egyes állomásokon különbözõ mobilitási szolgáltatások érhetõek el (pl. kerékpárkölcsönzés, gépkocsi megosztás, a közösségi közlekedés megállók, stb.) egy helyen, így garantált a látogatók kényelmének biztosítása, illetve könnyedén válthatnak egyik közlekedési eszközrõl a másikra. Az ausztriai Kärntenben megtalálható turisztikai mobilitási központ bemutatta a jó gyakorlatát, hogyan lehet vonzó és egyben fenntartható mobilitási szolgáltatásokat kidolgozni és kiajánlani azoknak az utazóknak, akik nem autóval szeretnének közlekedni.

A résztvevõk az ún. „market place” szekcióban a helyi és a nemzetközi projekt partnerek által a mobilitási és információs rendszerekkel kapcsolatos, Transdanube.Pearls keretében tervezett tevékenységeiket is megismerhették: kerékpárkölcsönzõ rendszerek, mobilitási információs központok és az utolsó mérföldek esetében fennálló problémák kiküszöbölésére alkalmas ún. rugalmas közlekedési rendszerek kerülnek kialakításra. Kiemelt hangsúlyt kapott a transznacionális hálózatok fontossága és elõnyei mellett a már meglévõ hálózatok – az Alpine Pearls és DANUBEPARKS – kezdeményezések is, amelyrõl a konferencia második részében hallhattak a résztvevõk. Ezt a politikai élet német, osztrák és szerb képviselõinek – Ulm Város Fõpolgármestere (Gunter Czisch), a Baden-Württembergi Közlekedési Minisztérium fenntartható közlekedési osztályának osztályvezetõje (Christoph Erdmenger), és a szerb Környezetvédelmi Minisztérium helyettese (Biljana Filipovic) –, valamint a turisztikai és mobilitási szektor képviselõinek a panel beszélgetése követte. A beszélgetés során újból kiemelték az együttmûködés fontosságát a Duna menti régiók fenntartható mobilitásának és turizmusának segítésében.

A konferencia után a Duna menti régiók 40 turisztikai szervezetének képviselõi egy kétnapos szemináriumon vettek részt, a fenntartható turizmus és mobilitás népszerûsítését és fejlesztését célul kitûzõ Danube.Pearls/Dunai.Gyöngyök transznacionális hálózat bevezetésének elsõ lépéseként.

fotógaléria

további hírek