hírek

RURES - Transznacionális partnertalálkozó Zalában

Lentiben tartották az Interreg CENTRAL EUROPE program keretében a Zala Megyei Önkormányzat részvételével megvalósuló "A megújuló energiaforrások és az energiahatékonyság fenntartható használatának támogatása a rurális térségekben&" elnevezésű RURES CE933 számú projekt partnertalálkozóját május 6-7-én.

A kétnapos konferencia Pácsonyi Imre, a megyei közgyûlés alelnöke köszöntõjével indult, majd Horváth László, a házigazda Lenti város polgármestere mutatta be a település megvalósult, illetve folyamatban lévõ energiahatékonysági beruházásait.

Ezt követõen Tomas Pawelec (PNEC) mutatta be az energiahatékonysági projektek megvalósítását segítõ alternatív finanszírozási modellek kialakítására vonatkozó transznacionális stratégia és akcióterv aktuális állását, majd a projekt keretében megvalósuló pilot tevékenységeiket, beruházási koncepcióikat mutatták be a partnerek. A Zala Megyei Önkormányzat képviseletében Szabó Károly projektmenedzser ismertette a Lentiszombathelyen kialakítandó energiaudvarral kapcsolatos terveket és beszélt a megvalósítás részleteirõl, illetve jelenlegi állásáról.

A nap második felében a kifejlesztendõ energiahatékonysági kalkulátorhoz szükséges adatokról esett szó, majd régiós jó gyakorlatok bemutatásával és a kalkulátor kivitelezési folyamatának ismertetésével folytatódott a program. Ezt követõen pedig egy Nagypáliban tett látogatás keretében ismerkedtek meg a résztvevõk a település energiahatékonysági programjával és megvalósított beruházásaival. Az ökofaluként ismert település polgármester Köcse Tibor tartott elõadást a jelenlévõknek.

A találkozó második napján a projektmenedzsmenttel kapcsolatos ügyeket és kérdéseket tárgyalták meg, a közeljövõ feladataira fókuszálva.

A program zárásaként pedig látogatást tettek a projektpartnerek a Zala Megyei Önkormányzat által Lentiszombathelyen kialakítandó energiaudvar helyszínén, ahol a kivitelezõ vállalkozás képviselõje mutatta be a megvalósított fejlesztéseket és szó esett a további tervekrõl is.

A projekt az Interreg Central Europe Programból, az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, az Európai Unió és Magyar Állam társfinanszírozásával valósul meg.

 

Továbbiak a projektrõl: https://www.interreg-central.eu/Content.Node/RURES.html

 

fotógaléria

további hírek