hírek

"border(hi)stories"

Emlékezni - megemlékezni – az osztrák-magyar határ mentén

Az INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Együttműködési Program keretében támogatott border(hi)stories projekt témája a sokszínű identású osztrák-magyar határrégió mint kulturális és gazdasági térség történelme és jelene. A Nyugat-Magyarországon és Kelet-Ausztriában élők regionális és nemzeti identitása a XX. század folyamán gyakran a kölcsönös kirekesztettség és szembenállás mentén formálódott. Az ebből fakadó konfliktusokra és gyakran traumatikus eseményekre való emlékezés szimbolikus emlékhelyekben testesül meg.  A XX. század folyamán többször is éppen itt íródott a világtörténelem, mint az andaui hídnál, az 1956-os magyarországi forradalom és szabadságharc idején, vagy 1989-ben a Vasfüggöny lebontásakor.

A border(hi)sories projekt átfogó célja, az előző évszázad történelmi tényeire vonatkozó ismeretek bővítése a határtérségben, valamint a tudást közvetítő szervezetek közötti együttműködés megalapozása, intenziválása és hosszú távú biztosítása. A konfrontatív emlékezéskultúra meghaladása kizárólag a projektben stratégiai partnerként részt vevő történészek, pedagógusok és népművelők határon átnyúló együttműködésében valósulhat meg.

A projekt keretében a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft., mint projektpartner, megbízott szakértői közreműködésével, 2021. év közepéig, Győr-Moson-Sopron megye és Burgenland közös határszakaszának (178 km) magyar oldali helytörténeti eseményeit kutatja és dolgozza fel, adott határmenti településekre vonatkozóan, előre meghatározott, alábbi indikatív kronológiai csomópontok mentén:

  • Világháború (hadifogolytáborok)
  • Békekötés - kapcsolódó harcok (1921) és soproni népszavazás
  • Zsidók elüldözése és meggyilkolása
  • Romák és szintik elüldözése és meggyilkolása
  • Munkaszolgálat, „Keleti védvonal” 1944-45
  • Világháborús hadisírok
  • Németek kitelepítése (1946)
  • Vasfüggöny
  • 1956-os forradalom és menekülthullám
  • Határnyitás 1989
  • Balkán menekültek, menekülttábor 2002

A kutatás eredménye, - mely tartalmazza majd a helytörténeti események leírását, személyes interjúkat, kapcsolódó szakcikkeket, történelmi dokumentumokat és fotókat, stb., - a vas megyei és osztrák projektpartnerek anyagaival közösen egy háromnyelvű digitális leltárba kerül majd feltöltésre. Bár a szakértői munkát, a múzeumok, levéltárak, települési helyszínek látogathatóságát a járványhelyzet nagyban megnehezíti, időközönként el is lehetetleníti, terveink szerint a digitális leltár teljes terjedelmében, 2021. második felétől a széles nyilvánosság számára is elérhető lesz. Az elektronikus leltár anyagainak alapulvételével ezt követően egy kétnyelvű oktatási segédanyag is elkészül és egy vándorkiállítás  is összeállításra kerül, erről a későbbiekben majd még részletesebben is tájékoztatunk.

A border(hi)stories projektről, annak projektpartnereiről és további tevékenységeiről bővebben a projekt honlapján olvashat: https://www.interreg-athu.eu/hu/borderhistories/

 

fotógaléria

további hírek