hírek

ICC - Lezárul az Iron Curtain Cycling projekt

Az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program forrásaiból megvalósult IronCurtainCycling projekt 2021. február 14-gyel zárul.

A 2017. augusztus 15-ei indulásától az alábbi rendezvényeket, felméréseket, képzést és egyéb feladatokat valósítottuk meg az IronCurtainCycling projekt keretében:

  • A kommunikációs munkacsomagon belül lebonyolítottuk a projekt egyik legnagyobb rendezvényét az EV13 nemzetközi konferenciát és nyílt napot. A két napos rendezvényen több, mint 100 fő vett részt. A konferencián előadtak az Európai Kerékpáros Szövetség képviselői, nemzeti kerékpáros koordinátorok és nemzeti EuroVelo Koordinációs Központok munkatársai, megyei önkormányzatok vezetői, valamint a fenntartható közlekedés témakörében érdekelt szereplők, és az EuroVelo 13 atyja Michael Cramer.

A nyílt nap keretében pedig végig tekertünk az ICC projekt keretében elkészült új szlovén-magyar összeköttetésen, illetve az EV13 szlovéniai szakaszának egy részén. 

  • A szakmai munkacsomagok keretén belül kitáblázásra került a vasfüggöny témájához kapcsolódó 3 zala megyei helyszín: az Őrtorony a Riganóci-hegyen, Bödeházán megtalálható Hetési Barátságpark és a Lovászi légópince felé vezető út kitáblázása valósult meg. Emellett három helyszínen kisebb pihenő helyet alakítottunk ki a kerékpárosok számára (Lovászi, Szijjártóháza és Gáborjánháza).

  • A projekt kezdetén egy GPS alapú felmérés keretében végig jártuk a partnerség által megjelölt útvonalakat. A helyszíni bejárás során feltártuk az útvonalak mentén fellelhető turisztikai szolgáltatásokat, természeti, kulturális értékeket, illetve az egyes kínálati elemek pontos koordinátáit, melyek rögzítését követően térképen is ábrázoltuk. Emellett elkészítettünk egy Points of Interesting (POI) listát, melyben szerepel minden egyes fellelt szolgáltatás, természeti, kulturális érték és kínálati elem. A lista ezen helyszínek 3 nyelven történő leírását, azok pontos helyeit (koordináta, utca), kerékpáros szolgáltatásait, nyitva tartását és az adott helyszín elérhetőségét (telefonszám, email cím) tartalmazza.

  • Továbbá lebonyolítottunk egy 10 alkalmas túravezető képzést. 10 héten át újabb és újabb témákkal ismerkedett meg az a 9 magyar és 8 szlovén résztvevő akik jelentkeztek a tréningre. A képzést angol nyelven bonyolítottuk le, melyre mindig az adott témában jártas szakembert kerestük fel és invitáltuk meg, hogy tartsa meg előadást. A résztvevők a képzés során megismerkedtek a túravezetés alapjaival, a kerékpáros közlekedés szabályaival, a projekt keretében kialakított tematikus utakkal. Örökség- és látogatómendzsment témában gyarapították tudásukat, megismerkedtek a szlovén-magyar határ menti legfontosabb műemlékekkel (legfőképp a vasfüggöny témához kapcsolódva), alap térképismereti tudást szereztek, a térkép/útvonal készítéshez kapcsolód online alkalmazásokkal ismerkedtek meg, végül a védett természeti értékeket, Nemzeti parkokat, Tájvédelmi körzeteket, természetvédelmi területeket ismerték meg a magyar-szlovén határszakaszon. Az elméleti tudás megszerzése mellet két gyakorlati napon is részt vettek a jelentkezők, mely egyik alkalma során meglátogatták a kialakított tematikus utak szlovén-magyar határ szakasza mentén megtalálható főbb látnivalókat, természeti és kulturális értékeket. A második túra során, mely egyben a képzés utolsó alkalma volt, a tréningen résztvevők alkalmazhatták a képzés során megszerzett tudásukat. Csapatokat alkotva bemutatták Lentit, Lendvát, Muraszombatot és végül Szentgotthárdot, kerékpáros, környezeti, kulturális, műemléki és történelmim szempontból.

fotógaléria

további hírek