hírek

capCROSSplan: fókuszban az Európai Unió öt új szakpolitikai célkitűzése

A Development agency Sinergij (SLO), az Institute Palemid Maribor (SLO), a Zala Megyei Önkormányzat (HUN), valamint a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. (HUN) 2021-ben egy 5 alkalmas képzés során kívánja bemutatni az Európai Unió új 5 szakpolitikai célkitűzését a capCROSSplan SIHU221 sz. projekt keretében, amely az INTERREG V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Szlovénia és Magyarország közötti, következő, 2021-2027-es INTERREG Program kidolgozás alatt áll, ezért a partnerség fontosnak tartja, hogy a jövőbeni kedvezményezettek jól informáltak legyenek a határon átnyúló térség fejlesztési prioritásaival kapcsolatban, mert ezáltal megteremtődnek az előfeltételek az érett, jól dokumentált projektek előkészítéséhez, melyek hozzáadott értéket generálhatnak a célzott területeken.

Ezen kontextusban a capCROSSplan projekt partnersége 5 TEMATIKUS MŰHELYT szervez, a következő pénzügyi ciklusra vonatkozó európai jogalkotási javaslatban található 5 SZAKPOLITIKAI CÉLKITŰZÉS (Intelligensebb Európa, Zöldebb, karbonmentes Európa, Jobban összekapcsolódó Európa, Szociálisabb Európa, A polgáraihoz közelebb álló Európa) mindegyikének megismertetésére.

Ennek keretein belül 2021. július 8-án megrendezésre került az Európai Unió 5 új szakpolitikai célkitűzésének bemutatását megcélzó előadássorozat 1. alkalma Körmenden, a Mjus World Resort & Thermal Parkban. A fennálló járványügyi helyzetre való tekintettel a személyes jelenlét mellett lehetőség volt online módon is becsatlakozni az eseményre, így többeknek erre a formátumra esett a választásuk. Az egész napos képzésen a projektpartnerek mellett mind a magyar, mind a szlovén oldalról részt vettek a projekt kulcsszereplői (települési, megyei önkormányzatok, területfejlesztés legfontosabb szereplői), akik hasznos ismereteket szerezhettek az EU fejlesztési prioritásairól a 2021-2027-es pénzügyi ciklusra vonatkozóan. A rendezvény szlovén-magyar szinkrontolmácsok bevonásával zajlott, elősegítve ezzel a két ország közti gördülékeny kommunikációt. A találkozó során az EU 5 szakpolitikai célkitűzéseiből kettőt ismerhettek meg a résztvevők.

Elsőként Polgár Tibor, a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. stratégiai igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, és ismertette röviden az uniós programozási folyamatok menetét. A „Jobban összekapcsolódó Európa” témakörben Bodor Ádám, a BKK Zrt. mobilitásfejlesztési igazgatója tartott előadást a délelőtt folyamán, aki kihangsúlyozta, hogy az EU főként a karbonsemleges gépjárművek használatát, a nagy sebességű vasúti teherforgalom megduplázódását és az automatizált mobilitás széles körben való elterjedését tűzte ki célul 2030- illetve 2050-ig.

Ezt követően délután Kondor Zsuzsanna, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem mesteroktatója fejtette ki bővebben a „Szociálisabb Európa” témakört a stakeholdereknek. Hangsúlyozta, hogy az Unió a jövőben kiemelten törekszik a minőségi oktatás és képzés lehetővé tételére, a nemek közti egyenlőség megvalósítására, a foglalkoztatottság támogatására, a biztonságos munkakörnyezet megteremtésére, a gyermek- és szociális védelem, valamint a társadalmi elfogadás kialakítására. Mindkét témát nagy érdeklődés övezte, hiszen ezen ismeretek birtokában a résztvevők hozzájárulhatnak a következő ciklus színvonalas projektjeinek előkészítéséhez. A következő három műhelytalálkozó az előzetes tervek szerint szeptember végén valósul meg, ahol az Intelligensebb Európa; Zöldebb, karbonmentes Európa és A polgáraihoz közelebb álló Európa célkitűzések kerülnek áttekintésre.

A projekt az Interreg V-A Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program keretében, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

fotógaléria

további hírek