hírek

BIG_inn AT-HU: Szemináriumsorozat az elkészült témalapok használatáról

Nagy érdeklődéssel zajlódott az „Oktatási együttműködések az AT-HU határrégióban” BIG_inn AT-HU projekt online szemináriumsorozata a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft. szervezésében 2021. december 10-én és 17-én. Az egy határon átnyúló és három regionális alkalomból álló rendezvénysorozat fókuszában az elkészült témalapok ismertetése, használatának gyakorlati bemutatása állt. Résztvevőink között a német nyelvtanárok, pedagógusok mellett programszervek képviselőit, oktatási és képzési intézmények vezetőit, óvoda- és iskolafelügyelet képviselőit is köszönthettünk.

A német és magyar nyelvfejlesztést elősegítő, INTERREG V-A Ausztria-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében megvalósuló projekt célja a témalapok létrehozásával, hogy a pedagógusok számára olyan munkalapokat, oktatási segédleteket biztosítson, melyeknek használatával a nyelvfejlesztés során egyéb – elsősorban természettudományi és technikai – tudás átadása is megvalósul, biztosítva a gyermekek számára a nyelvi fejlődést, valamint további ismeretek elsajátítását.

Szakértők és pedagógusok határon átnyúló együttműködésében dolgoztunk ki tematikus lapokat négy nagy témakörben, témakörönként három témában. Mindegyik téma három tudásszintre készült magyar és német nyelven, a nyelvpedagógiai gyakorlatban történő felhasználásra. A nyelvi anyag ötvözi az (idegen)nyelvoktatást a természettudományok és a technika, kutatás-alapú tanulásával. A segédlet sikeresen alkalmazható a német és magyar, mint idegen nyelv fejlesztésben, valamint hozzájárul az oktatási és szakmai nyelvi kompetenciák fejlesztéséhez már korai gyermekkortól kezdődően.

A szemináriumok során bemutatásra kerültek mindemellett a projektpartnerek együttműködésében létrejött nyelvfejlesztő MTMI anyagok (MTMI doboz, kártyák kutatáshoz/kísérletekhez, óravázlatok), digitális tanulási formátumok, nyelvfejlesztő társasjáték, valamint BeeBot robotikai játék segédlete.

fotógaléria

további hírek