hírek

Sikeres gyakorlati bemutatót tartott a TPLAB az elkészült digitális alkalmazásról

A 2022. január 31-én záruló TPLAB projekt bemutató tréninget szervezett a Győr-Moson-Sopron megyei önkormányzatoknak, területfejlesztéssel, programtervezéssel foglalkozó szakembereknek és döntéshozóknak. Az Interreg V-A Szlovák-Magyar Együttműködési Program által támogatott három nyelvű területi adat- és információszolgáltató platform sikert aratott, a résztvevők a szélesebb körű használatáról, a további lehetőségekről érdeklődtek

2022. január 20-án hibrid formában megrendezett gyakorlati bemutatón vehettek részt azok, akik szeretnék megismerni és legfőképpen munkájukhoz, mindennapi életükhöz használni a Territorial Planning Laboratory (TP-LAB), magyarul Területi Tervezési Laboratórium projekt keretében elkészült digitális alkalmazást.

Az eseményt a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft., mint a TP LAB projektben résztvevő magyar partner és a fejlesztést stratégiai partnerként támogató Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat szervezte.

A tréning első felében Pappné Kett Adrienn, volt megyei főépítész, Győrladamér polgármestere rendkívül széleskörű kitekintést adott arról, hogy a település, ahol élünk, illetve tágabb környezetünk fejlesztése során milyen szempontok merülhetnek föl, amelyekhez a most elkészült információkat, területi adatokat szolgáltató alkalmazás nagy segítséget nyújthat. Bevezetőjében kiemelte, nemcsak munkánk, hétköznapi életünk sem áll meg az ország határainál. Egyedi, úttörő jelentőségű a digitális platform, amelynek segítségével a határ két oldalán elhelyezkedő intézmények, települések, megyék most már konkrét, összehangolt adatokra támaszkodva kereshetnek például hasonló adottságú testvértelepülést, ökoturisztikai attrakciókat, vagy éppen összeköttetést biztosító tervezett utakat. A tréningen részt vettek egyetemi oktatók is, hiszen a területi tervezést, térinformatikát tanuló diákok számára eszközt és tananyagot is tud nyújtani az applikáció. Kett Adrienn hangsúlyozta, hogy a projekt zárása után az úgynevezett living lab-ként (élő laborként) funkcionáló helyi szolgáltató irodák – Győrben és Pozsonyban – fogják a továbbiakban a Lechner Tudásközpont, mint vezetőpartner által fejlesztett információs szolgáltatást nyújtani és az alkalmazás használatát segíteni.

A program második felében gyakorlati bemutatón keresztül megismerhették a résztevők a webes szolgáltatás részletes tartalmát. A civil társadalom vagy a döntéshozók számára előre meghatározott környezeti, társadalmi, turisztikai információk érhetők el külön megnyitható ablakokban csupán egy-két gomb megnyomásával. Az összetettebb elemzéseket is készítő szakemberek, tervezők, oktatók, egyetemi hallgatók számára egy különálló területi elemző ablak is rendelkezésre áll bővebb adattartalommal, saját szűrési lehetőségekkel. A gyakorlati példák bemutatása során láthattunk például úgynevezett tájhasználati konfliktus helyzetet, ahol tervezett út fut át természetvédelmi területeken, vagy kereshettünk új építésű lakásokat, illetve olyan potenciális lakóhelyeket, ahol óvoda és iskola is biztonsággal elérhető.

A létrejött alkalmazást a TPLAB partnerség ajánlja a döntéshozóknak, helyi önkormányzatok képviselőinek, területi tervezéssel és térinformatikával foglalkozó egyetemi oktatóknak és hallgatóknak, környezeti értékek védelmével foglalkozó civil szervezeteknek, telephelyet, fejlesztési célterületet kereső befektetőknek, valamint a területi tervezéssel és döntés-előkészítéssel foglalkozó tervezőknek, szakembereknek.

A projekt 2022. január 31-én zárul. A Living Lab-eket működtető győri és pozsonyi partnerintézmények várják az érdeklődőket az alkalmazás tesztelésére és igény szerinti online vagy helyszíni használatára.

A kontakt információk és a projekt eredményei elérhetők a TP LAB három nyelvű honlapján.

fotógaléria

további hírek