hírek

EU CYCLE - kiadásra került az Integrált Kerékpáros Tervezési Útmutató

„Integrált Kerékpáros Tervezési Útmutató”: Hogyan vonzunk be befektetéseket a kerékpározásba és tervezzünk regionális kerékpárhálózatot az Európai Unióban - az EU CYCLE projekt partnerei új kiadványt adtak ki, az „Integrált kerékpáros tervezés” címmel.

Az útmutató, amelynek célja, hogy útmutatást adjon az érdekelt feleknek abban a folyamatban, hogy több befektetést vonzzanak a kerékpározásba az Európai Unióban.

Míg a 2007–2013-as években mindössze 700 millió euró uniós támogatást fordítottak kerékpározással és gyalogos kirándulás projektekre, a 2014–2020 közötti időszakban ez a szám csaknem megháromszorozódott, 2 milliárd euróra nőtt. Az európai zöld megállapodás elindításával és a kerékpározásnak a COVID-19 világjárvány kezdete óta tapasztalható figyelemre méltó népszerűségével ezek a számok a következő években tovább növekedni fognak.

Amint azt számos európai régió tapasztalatai mutatják, az ambiciózus kerékpáros politikák megvalósítása az egyik legjobb válasz a klímaváltozás és a közegészségügy kettős kihívásaira, amelyekkel a világ jelenleg szembesül. Minél több ember kerékpározik, annál alacsonyabb az üvegházhatású gázok kibocsátása, ezzel párhuzamosan alacsonyabb zajszintet és jobb levegőminőséget, valamint nagyobb fizikai aktivitást jelent a polgárok számára, és ezáltal sokkal jobb személyes és közegészséget segít elő.

E cél eléréséhez azonban megbízható ismeretekre van szükség arról, hogyan lehet megszerezni a kerékpáros projektekhez szükséges uniós támogatásokat, és hogyan lehet az infrastruktúrát úgy megtervezni, hogy az vonzó, hatékony és biztonságos legyen a felhasználók számára.

Éppen ezen ismeretek megosztása a fő célja ennek a kiadványnak.

Az „Integrált Kerékpáros Tervezési Útmutató” foglalkozik a vonatkozó szabályozásokkal, elmagyarázza a folyamatokat, és bemutatja, hogyan kell megfogalmazni az EU Partnerségi Megállapodásokban és Operatív Programokban szereplő konkrét célkitűzéseket és kimeneti mutatókat. Ezen túlmenően bemutatja, hogyan kell megtervezni, fejleszteni és megvalósítani egy regionális kerékpáros hálózatot, és számos valós, bevált gyakorlati példát sorol fel az EU strukturális alapok kerékpáros projektjekbe történő beruházásaira.

Töltse le az Integrált Kerékpáros Tervezési Útmutatót magyar és angol nyelven!

fotógaléria

további hírek