hírek

BIG AT-HU: Nyelvgyakorlás múzeumvasúti élményutazás keretében

Osztrák és magyar óvodás- és iskoláskorú gyermekek tehették próbára nyelvtudásukat 2017. április 26-án az "Oktatási együttműködések az AT-HU határ régióban - BIG AT-HU" elnevezésű projekt első Határon átnyúló szomszédsági ünnepségén, melynek témája az utazás volt, így egy múzeumvasúti élményutazás köré szerveződött az izgalmas és élménydús nap programja.

 

A rendezvény az Ausztria-Magyarország 2014-2020 INTERREG V-A Együttmûködési Program támogatásával, a Nyugat-Pannon Nonprofit Kft., mint magyar projektpartner szervezésében és az Alsó-ausztriai Tartományi Hivatal Óvodai Osztályának közremûködésével valósult meg mintegy 60 nagycsoportos óvodás gyermek és elsõ osztályos tanuló, valamint kísérõ pedagógusaik részvételével a Soproni Egyetem Lewinszky Anna Gyakorló Óvodából, a Gyõri Kovács Margit Német Nyelvoktató Nemzetiségi Általános Iskolából, valamint az alsó-ausztriai Weikersdorf és Winzendorf települések óvodáiból illetve iskoláiból.

Az interkulturális kirándulás találkozópontja a fertõbozi vasútállomás volt, ahol a résztvevõk a szomszédos idegen nyelven köszöntötték egymást kölcsönösen a „Jó reggelt ill. Guten Tag” kezdetû dalokkal. Ezt követõen került sor a nap fénypontjára, a közös kisvasutazásra. A nagycenki Múzeumvasúti állomáson, a GYSEV Zrt. képviseletében, Németh Béla fogadta a kisvasúton érkezõket és kiemelte, hogy magyar-osztrák tulajdonú vasúttársaságként milyen fontosnak tartják a határon átnyúló kapcsolatok erõsítését, valamint a gyermekek és fiatalkorúak elérését, mint célközönség, nemcsak a kisvasút érdekében, hanem a közlekedésbiztonsági ismeretek oktatása céljából is. Ezért külön öröm számukra, hogy egy határon átnyúló, gyermekeknek szóló rendezvény témájául az utazás szolgál, helyszíneként pedig a „Széchenyi Múzeumvasútra” esett a választás. A program a nagycenki Széchenyi Kastélyparkban játékos nyelvfejlesztéssel folytatódott, melynek keretében a résztvevõ intézmények bemutattak egy-egy idegen nyelvû (német vagy magyar) mûsort dalok, körjátékok és mondókák elõadásával a közlekedés témájához kapcsolódóan. Végezetül a játék- és vasútparkban közös játszásra került sor, ahol nemcsak a gyermekek között szövõdtek barátságok, hiszen az önfeledt játék során a legkönnyebb leküzdeni a nyelvi akadályokat, hanem a résztvevõ osztrák és magyar pedagógusok is kialakítottak jövõre mutató partnerségeket és további közös találkozók lehetõségét egyeztették.

A határon átnyúló szomszédsági ünnepség legfõbb célkitûzéseként megfogalmazódott többek között az osztrák és magyar intézmények közötti hosszú távú partnerségek megalapozása, ezenkívül a szomszéd országról szerzett tudás és kulturális ismeretek bõvítése, valamint a szomszédos nyelv életszerû helyzetekben és mindennapi szituációkban történõ használata.      

fotógaléria

további hírek